Urmăriți-ne și pe pagina de Facebook!
Programul conferinței
ZIUA 1 (Vineri, 18 Octombrie, 08:30 – 18:00)
08:30 - 09:00 Sosirea participanților
09:00 - 11:00 Dezvoltarea compentețelor analistului tranzacțional în etape diferite de formare și certificare , cu Karina Heiligers (TSTA-P), Nicoleta Gheorghe (TSTA-P și Traian Bossenmayer (TSTA-O) (partea 1-a)
Descriere workshop:
Crearea unui un spațiu de lucru și simulări de examene pentru cei care se pregătesc pentru susținerea internațională a examenului de certificare ca și practician în Analiza Tranzacțională, precum și a examenelor internaționale de trainer și supervizor în Analiza Tranzacțională . Participanții sunt invitați să aducă în supervizare prezentări de cazuri sau transcrieri și înregistrări ale ședințelor, bucăți de predare a teoriei sau supervizare live sau orice întrebări legate de aceste examene menționate anterior. Workshopul adresează în mod direct deblocarea potențialului de dezvoltare profesională a analistului tranzacțional, încurajând și sprijinind trecerea sa la noi nivele de practică și specialitate, trecând prin ceea ce pentru mulți dintre noi au fost trăite ca examene de maturizare (frecvent amânate și totuși mult apreciate în final, pentru impactul lor psihologic pozitiv).
(*) La acest workshop locurile sunt limitate la 21 de participanți
Karina Heiligers este Formator si Supervizor în Analiza Tranzacțională în psihoterapie (TSTA-P) și Analist Tranzacțional Certificat (CTA-P). Pregătirea ei cuprinde pe lângă psihologie clinică și Analiză Tranzacțională, formare în terapia de familie sistemică, terapie de cuplu și individual centrată pe emoții EFT și EFTI, terapia traumei, Brainspotting, terapie psihosomatică și respirație holotropică. De asemenea, este profesor certificat în Azul Conscious Movement și interesată de neuroștiințe. Consideră, ca si Siegel, renumitul neurocercetător, că „mintea este nu doar în creier, ci în creier, corp și relație în același timp.”
Nicoleta Gheorghe (TSTA-P) este un psihoterapeut experimentat, un trainer și supervizor dedicat și deschis către învățare, al cărei principal scop profesional este facilitarea (re)câștigării identității și libertății clienților ei. A inițiat și consolidat trei grupuri de formare și o practică privată de supervizare în București. Folosește diferite abordări ale analizei tranzacționale, având un interes special în învățarea și aplicarea AT-ului relațional atât în practica clinică cât și în supervizare și în formare. A susţinut workshopuri la diferite conferințe naționale și internaționale, și s-a implicat activ și intens în viața comunității AT naționale și internaționale, promovând interesele ei în peisajul tumultuos al psihoterapiei din România. A publicat capitolul dedicat Analizei Tranzacționale din volumul „Povești de psihoterapie românească” apărut la Editura Trei, și articole în newsletter-ul ITAA, The Script și în Jurnalul de Analiză Tranzacțională – Transactional Analysis Journal.
Traian Bossenmayer, MsC, este trainer și supervizor international în analiza tranzactională în domeniul organizational (TSTA-O). Are o vastă experiență în conducerea inițiativelor de dezvoltare a liderilor și consultanță organizațională în contexte diverse de business. În prezent lucrează pentru o companie multinațională de gaming ca Director HR, supervizând studiourile din Romania și Spania, și este de
asemenea activ în comunitatea de AT din Romania și din Europa. Este lector la programul de master din domeniul organizațional al ‘The Berne Institute’ din Marea Britanie și co-editor al Jurnalului Internațional de Analiză Tranzacțională (TAJ). Are experiență în procesele de examinare de CTA și TSTA, precum și în facilitarea examenului TEW (Traing Endorsment Workshop) din rolul de trainer și supervizor. La bază, Traian a fost întotdeauna profund interesat de înțelegerea comportamentului și interacțiunilor umane, în special a celor care au loc în comunități, grupuri și organizații. Este pasionat să faciliteze schimbarea în cadrul echipelor cu care lucrează, încurajând un contact autentic prin conversații cu sens. El invită și susține creșterea într-un mod conștient, atent și entuziast.
11:00 - 11:30 Pauză de cafea, recreație și conectare
11:30 - 13:30 Dezvoltarea compentețelor analistului tranzacțional în etape diferite de formare și certificare , cu Karina Heiligers (TSTA-P), Nicoleta Gheorghe (TSTA-P și Traian Bossenmayer (TSTA-O) (partea 2-a)
13:30 - 15:00 Pauză de masă
15:00 - 18:00 Dezvoltarea compentețelor analistului tranzacțional în etape diferite de formare și certificare , cu Karina Heiligers (TSTA-P), Nicoleta Gheorghe (TSTA-P și Traian Bossenmayer (TSTA-O) (partea 3-a)
ZIUA 2 (Sâmbătă, 19 Octombrie, 08:30 – 18:00)
08:00 - 09:00 Sosirea, înregistrarea și conectarea participanților
09:00 - 09:30 Deschiderea conferinței, cu Anca Tiurean, SEFT
Descriere:
În deschiderea Conferinței Naționale de AT de anul acesta, am invitat-o pe colega noastră Anca Tiurean să ne vorbească despre importanța și relevanța temei în activitatea profesională a analiștilor tranzacționali, conform experienței sale de explorator avid al tuturor celor patru domenii AT, atât în țară cât și în mediul internațional, de-a lungul ultimilor 20 de ani. Ea va acompania, totodată, prin câteva activități specifice, energizarea stării de Adult, conectarea cu ceilalți și conceptualizarea dorințelor și nevoilor individuale de învățare experiențială cu care venim la acest eveniment.
Anca-Cornelia Tiurean (SEFT) este psiholog specialist în psihoterapie sistemică de orientare simbolic experiențială și consilier filosofic acreditat prin absolvirea unui program masteral și a programului de formare specifică oferită de Institutul de Practici Filosofice din Paris. Analiza tranzacțională este principala abordare în practica sa profesională. A cunoscut AT în 2004 și an de an a continuat să participe la traininguri în toate domeniile AT – în ultimii doi ani aflându-se în formare și supervizare în AT sistemic la TAWorks Oxford cu un grup internațional avansat condus de Rosemary Napper (TSTA-O,E,C) și Thorsten Geck (TSTA-O). Din 2022 este doctorand în filosofie, cercetând travaliul devenirii personale (askesis) prin dezvoltarea unui stil de viață filosofic, pe care îl consideră echivalent cu a trăi în conformitate cu principiile de bază AT și cu antrenamentul funcționării Adultului Integrat.
09:30 - 11:30 Masă rotundă
Masă rotundă“Rolul Analistului tranzacțonal în profesie”
Invitati:
- Traian Bossenmayer (TSTA-0), Formator și Supervizor în Analiză Tranzacțională, Organizațional
- Ioana Duma, (PTSTA-P), Psiholog specialist, Formator și Supervizor în Analiză Tranzacțională în Psihoterapie sub Supervizare, Psihoterapie
- Alina Rus, (PTSTA-P), Psiholog specialist, Formator și Supervizor în Analiză Tranzacțională în Psihoterapie sub Supervizare, Psihoterapie
- Anca Tiurean, Psiholog specialist, Psihoterapie familială și sistemică, consilier filosofic acreditat.
Facilitator: Irina Filipache, psiholog sub supervizare – psihoterapie – Analiză Tranzacțională
Durata: 2 ore
Masa rotundă va reuni pentru două ore profesioniști AT care lucrează ghidați de teoria și practica AT în diferitele domenii: educațional, organizațional, psihoterapie și consiliere.
Scopul discuției va fi explorarea unor asemănări și diferențe în ce privește responsabilitățile și provocările profesionale, căutând unele elemente care disting diferitele roluri ale analistului tranzacțional și ilustrând, prin exemple personale, diferite stiluri de a activa din aceste roluri. Va fi oportun ca auditoriul să se implice în formularea acestor delimitări aducând întrebări, sugestii și exemple personale, în a doua parte a mesei rotunde când dialogul va fi extins dintre invitați între invitați și public.
11:30 - 12:00 Pauză de cafea, recreație și conectare
12:00 - 13:30 Mai presus de toate, nu face rău!, cu Linda O'Hern - PTSTA-P
Descrierea workshopului
Mai presus de toate, nu face rău este unul dintre principiile etice ale Analizei Tranzacționale (TA). Ce se întâmplă când, în calitate de practicieni, observăm că am provocat o ruptură? Ce se întâmplă înăuntrul nostru? Cum poate afecta acest lucru modul în care reacționăm? În cadrul acestui workshop vom explora procesul de ruptură și reparație în diversele domenii ale Analizei Tranzacționale. Folosindu-ne corpurile, vom desfășura câteva exerciții scurte pentru a accesa și explora emoțiile care ies la iveală atunci când provocăm sau ne confruntăm cu o ruptură. Vom discuta despre inevitabilitatea apariției rupturilor, conflictului, dezacordului și rănilor în relații și cum ne simțim ca practicieni când repararea devine dificilă, dureroasă și nu vine natural. Adesea este dificil să ne recunoaștem greșelile sau să ne asumăm responsabilitatea pentru ele, dar în contextul profesionalismului este crucial să ne angajăm să fim autentici în munca noastră. Vom explora metode prin care putem să ne aprofundăm înțelegerea despre noi înșine și despre clienții noștri, folosind Pozițiile Existențiale de Viață, Teoria Impasului și modelele Stării de Ego ca suport.
Linda O’Hern (PTSTA-P) este Formator şi Supervizor în Analiză Tranzacţională în psihoterapie sub supervizare (PTSTA). Ea este unul dintre tutorii principali de la Institutul Sherwood din Nottingham, Marea Britanie, unde este implicată în programul de masterat în Psihoterapie Integrativă folosind Analiza Tranzacțională. Alături de colegii săi, le oferă studenților din anul 1 până în anul 4 o perspectivă unică asupra modului în care pot deveni practicieni individuali, având la bază diverse modalități.
Ea este un terapeut instruit în desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare (EMDR) și urmează o formare în Constelatii Sistemice cu scopul de a lucra cu grupuri de studenți, familii și cei interesați, pentru a înțelege mai bine impactul originilor lor ancestrale asupra calității vieții lor în prezent. În cadrul practicii sale private, oferă atât supervizare clinică, cât și supervizare a supervizării. Linda este dedicată găsirii modalităților de a încuraja părinții să-și îmbunătățească auto-cunoașterea și relația cu propriul copil interior și consideră că înțelegerea sistemelor culturale, istorice, politice și sociale îi va ajuta să înțeleagă cum traumele transgeneraționale nerezolvate încă le pot afecta viețile și identitatea de astăzi.
Cu 19 ani de experiență clinică în diverse medii, inclusiv în cadrul unui program psihoeducațional pentru obezitate, predarea consilierii la nivel de diplomă și activitatea ca mediator comunitar și familial, colaborând cu Poliția, Asociațiile de Locuințe și Serviciile Sociale, Linda aduce o perspectivă unică asupra conflictului și a rolului său în schimbarea societală și personală.
12:00 - 13:30 Cine se află în cameră? Martorul pasiv sau cel curajos?, cu Anita Holland - PTSTA-P
Descrierea workshopului
„Aspectul lucrurilor variază în funcție de emoții; și astfel, vedem magie și frumusețe în ele, în timp ce magia și frumusețea sunt cu adevărat în noi înșine.” – Khalil Gibran
Pentru a ne conecta cu ceilalți, trebuie să ne conectăm mai întâi cu noi înșine – cum putem face acest lucru atunci când suntem afectați, când ne simțim lipsiți de putere, blocați, neajutorați sau deconectați? Cum ne respectăm adevărata identitate profesională și personală?
Acest workshop va explora legătura și diferența dintre martorul pasiv intern și extern și sinele nostru activ și curajos, care adesea este neglijat și nu primește atenția cuvenită.
În calitate de practicieni în propriul nostru domeniu de specialitate, vom considera importanța observării active a propriului proces și a contra-transferului. Prin adoptarea unei abordări informate despre traume, vom explora importanța de a deveni martori autentici la nivel inter- și intrapersonal. Vom explora conceptul de Contactful Quad ca modalitate de a contracara procesul de martor pasiv intern și extern. Vom explora modul în care Contactful Quad, în calitate de instrument terapeutic, poate oferi o modalitate eficientă de integrare a experiențelor somatice nerezolvate și de a ajuta atât practicianul, cât și clientul să rămână în sfera Triunghiului Câștigătorilor.
Anita Holland (PTSTA-P) este Analist Tranzacțional Certificat în psihoterapie (CTA), Formator şi Supervizor în Analiză Tranzacţională în psihoterapie sub supervizare (PTSTA), Consilier terapeutic și hipnoterapeut clinician în practica privată. În calitate de co-autoare a Contactful Quad, o unealtă eficientă pentru lucrul cu traumele, Anita este dedicată găsirii modalităților de împuternicire a copilului interior. Cu o experiență clinică de 22 de ani în diverse medii, care includ organizații de caritate pentru supraviețuitorii adulți ai abuzului sexual din copilărie și un serviciu de reabilitare pentru dependența de droguri și alcool, Anita are, de asemenea, 18 ani de experiență în cadrul unui Serviciu Național de Sănătate.
13:30 - 15:00 Pauză de masă
15:00 - 18:00 Terapeutul meu este sexi? Importanța transferului și contra-transferului erotic în vitalizarea și devitalizarea procesului terapeutic, cu Karina Heiligers - TSTA-P
Descriere workshop:
În orice apropiere umană, intimă și profundă, ne „îndrăgostim” puțin de celălalt. Dar ce facem apoi cu asta, și mai ales din rolul nostru de terapeut?
Eroticul este o parte inevitabilă a relației terapeutice și poate avea în mare parte o influiență pozitivă și transformațională, vitalizând procesul terapeutic. Pentru ca acest lucru să aibă loc, e nevoie ca transferul și contratransferul erotic să fie gestionat, înțeles, transformat și integrat.
Rușinea este cea care ne împiedică să vorbim în supervizare despre anxietățile și dorințele evocate de faptul că suntem obiectul dorinței clientului, ceea ce devine neprotectiv atât pentru noi, cât și pentru client și procesul terapeutic.
În relația terapeutică, avem nevoie să fim conștienți de responsabilitatea, puterea și limitele rolurilor, să menținem granițe și limite clare, să monitorizăm constant apariția transferului și a contratransferului erotic. Atunci când subestimăm importanța rolurilor, atracția dată de putere, prezența și implicațiile contratransferului erotic, când confundăm asta cu o relație de iubire „reală”, când conștient sau inconștient violăm granițele terapeutice sau participăm la încălcarea lor, când ne este teamă să devenim noul „obiect rău” al clientului, gestionarea acestor procese poate deveni extrem de dificilă și poate aduce implicații etice majore. Protecția excesivă și anxietatea terapeutului față de acest transfer, neînțelegerea sa sau rușinea, nevoia de gratificare atât a terapeutului cât și al clientului prioritare în proces, pot fi mecanisme defensive din ambele părți pentru munca mai dificilă cu pierderea și doliul, și pot determina o lipsă de vitalizare sau chiar o încheiere prematură a procesului terapeutic.
Acest workshop își propune să deschidă un spațiu de explorare, înțelegere și reflectare asupra a ceva ce face parte din dinamica inconștientă și inevitabilă a muncii noastre. Înțelegerea și gestionarea potrivită a transferului și contratransferului erotic poate fi o sursă remarcabilă de creativitate și vitalitate în procesul terapeutic.
Karina Heiligers este Formator si Supervizor în Analiza Tranzacțională în psihoterapie (TSTA-P) și Analist Tranzacțional Certificat (CTA-P). Pregătirea ei cuprinde pe lângă psihologie clinică și Analiză Tranzacțională, formare în terapia de familie sistemică, terapie de cuplu și individual centrată pe emoții EFT și EFTI, terapia traumei, Brainspotting, terapie psihosomatică și respirație holotropică. De asemenea, este profesor certificat în Azul Conscious Movement și interesată de neuroștiințe. Consideră, ca si Siegel, renumitul neurocercetător, că „mintea este nu doar în creier, ci în creier, corp și relație în același timp.”
15:00 - 18:00 Valori și vulnerabilități ale Sinelui Personal și Profesional, cu Janine Piccirella (PTSTA-P), Anita Holland (PTSTA-P) şi Linda O'Hern (PTSTA-P)
Descriere workshop
În această sesiune interactivă de lucru în format de masă rotundă, condusă de Janine, Linda și Anita, ne vom extinde ideile și vom examina existențial rolurile și stilurile noastre profesionale în cadrul Analizei Tranzacționale (TA), ne vom aventura în explorarea modului în care această experiență de învățare întărește și îmbunătățește identitatea noastră profesională, abordarea și filosofia.
Pentru a promova întreaga noastră esență și potențialul nostru de dezvoltare prin modificarea scenariilor și prin a ne ghida după relația noastră cu sinele și interacțiunile cu ceilalți, putem să promovăm întreaga noastră ființă, să ne dezvoltăm creșterea, înțelegerea și învățarea pe tot parcursul vieții.
Janine Piccirella (PTSTA-P) este absolventă de masterat în științe, psihoterapeut în Analiză Tranzacțională, supervizor și trainer în cadrul Consiliului pentru psihoterapie din Marea Britanie (UKCP), acreditată de Asociația pentru Consiliere și Psihoterapie Britanică (BACP) și un terapeut calificat în desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare (EMDR). Are douăzeci de ani de practică în psihoterapie și șapte ani ca supervizor și trainer. Abordarea ei este ghidată de curiozitate și creativitate într-un stil relațional.
Este îndrumător pentru mai multe institute de formare în Analiză Tranzacțională (TA), de asemenea, este administratorul unei organizații de dezvoltare profesională continuă (CPD), Becoming-Ubuntu. Formarea ei CPD evoluează constant, reflectând transformările pe care le experimentează în procesul de învățare co-creativă.
Janine este specializată în lucrul cu oamenii și predarea despre traumele complexe de dezvoltare. Ea este influențată de mai multe concepții, printre care se numără Analiza Tranzacțională (TA), desensibilizarea și reprocesarea prin mișcări oculare (EMDR), Constațiile Sistemice, Sistemele Familiale Interne (IFS) și neuroștiința. Integrarea acestor teorii o ajută să înțeleagă relațiile dintr-o perspectivă relațională, somatică și spirituală.
Valorile sale sunt centrate pe valorificarea resurselor oamenilor cu care interacționează. Încurajarea, entuziasmul, energia și grija ei sunt reflectate puternic în integritatea sa.
18:30 Premiile ARAT
Mai multe detalii puteți citi >>> AICI <<<
19:00 - Petrecerea ARAT
Pentru mai multe detalii și înscrieri, dă click >>> AICI <<<
ZIUA 3 (Duminică, 20 Octombrie, 08:30 – 18:00)
08:00 - 09:00 Sosirea, înregistrarea și conectarea participanților
09:00 - 11:00 Călătoria identității profesionale. Rolul supervizării, cu Alina Rus (PTSTA-P)
Descriere workshop:
Workshopul explorează rolul supervizării în dezvoltarea identității profesionale. Supervizarea, având drept scop facilitarea competențelor terapeutice ale supervizaților, conține relația terapeut-client în cadrul triadei terapeutice (Bernard și Goodyear, 1992; Hawkins și Shohet, 1989).
Din perspectiva teoriei învățării active, este esențială participarea activă a ambelor părți în procesul de supervizare, pentru dezvoltarea competențelor (Bonwell & Eison, 1991).
Utilizând un cadru conceptual centrat pe roluri și responsabilități ale supervizorului/ supervizatului, precum și pe funcțiile supervizării (Proctor, 1987), workshopul își propune explorarea construirii imaginii profesionale. Prin exerciții experiențiale interactive, vom căuta împreună răspunsuri la întrebările ”Unde sunt eu acum pe parcursul călătoriei mele profesionale?”, ”Cine sunt eu ca profesionist/ă”?.
Alina Rus este psihoterapeut certificat în Analiză Tranzacţională (CTA-P), formator şi supervizor în supervizare (PTSTA-P), membru fondator al Asociaţiei Române de Analiză Tranzacţională (2000), lucrează din 2007 în practică privată. A lucrat la Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională „Speranţa” din Timişoara ca psiholog specializat în psihopedagogie specială, fiind implicată în proiecte educaţionale de prevenţie a violenţei, combatere a stereotipurilor de gen, dezvoltare a abilităţilor de gestionare de conflicte la mediatorii şcolari (1996-2021). Din 2018 face parte din echipa de formatori ARAT, în cadrul căruia derulează un program de formare în Analiză Tranzacţională. S-a implicat în viaţa comunităţii analizei tranzactionale, inclusiv ca membru al Consiliului Director al ARAT, a coordonat publicarea în limba română a unor cărţi de Analiză Tranzacţională, a contribuit la dezvoltarea bibliotecii Asociaţiei, a coordonat organizarea mai multor conferinţe naţionale ARAT și a conferinţei EATA din 2004. Din 2021, activează în cadrul asociației ca și președinte ARAT.
09:00 - 11:00 Permisiunea de „a fi Analist tranzacional suficient de bun”, cu Marina Ionescu (PTSTA-P)
Descriere workshop:
Competențele analistului tranzacțional suficient de bun sunt definite prin manualul EATA/ ITAA. În acest workshop vom analiza competențele pe care trebuie să le dezvolte analistul tranzacțional în vederea susținerii procesului de vindecare al clienților/pacienților. O astfel de susținere trebuie să fie împărtășită la început de drum în relația supervizat-supervizor. Vom explora care sunt așteptările de la relația supervizat-supervizor și responsabilitătile fiecăruia în vederea dezvoltării competentelor necesare pentru analistul tranzactional suficient de bun. Acest workshop va explora relația dintre responsabilitate, identitate și scenariu personal și cultural. Astfel, prin exerciții interactive și experiențe reflective vom putea să examinăm modul în care tiparele relaționale și scenariile inconștiente modelează identitatea și responsabilitatea analistului tranzacțional. Prin concepte AT vom explora instrumentele analistului tranzacțional pentru înțelegerea scenariilor personale și profesionale și metode care încurajează relații sănătoase și autentice la nivel personal și profesional.
După familiarizarea participanţilor cu problematica pusă în discuție, vor fi realizate activităţi practice sub forma metodelor şi tehnicilor specifice aplicate ca exerciţiu între participanţi. Workshopul țintește înțelegerea modului în care scenariile influențează identitatea și simțul responsabilității ca analist tranzacțional, explorarea rolului relațiilor primare în formarea scenariilor personale și profesionale și explorarea unor aspecte etice legate de relația supervizat – supervizor, inclusiv responsabilitatea fiecăruia în dezvoltarea competențelor ca analist tranzacțional. Participanții vor învăța să identifice temele de bază ale responsabilității, identității și scenariului din perspectiva analizei tranzacționale, să aleagă metodele și instrumentele practice pentru aprofundarea și stimularea schimbării în relațiile cu proprii clienți/pacienți și să elaboreze noi perspective și strategii pentru a-și spori creșterea personală și profesională.
Marina Ionescu este psiholog, psihoterapeut certificat în Analiza Tranzacțională, Sandplay Therapy și hipnoza ericksoniană. Din 2019 este Formator și Supervizor acreditat internațional în SandplayTherapy (www.isst-society.com) și din 2022 este Formator și Supervizor în supervizare în Analiza Tranzacțională (PTSTA-P) organizând cursuri de formare și grupuri de supervizare pentru psihoterapeuți. Lucrează în practica privată de peste 15 ani cu adulți, copii, adolescenți și parinții acestora, precum și cu grupuri. Dezvoltă programe pentru părinti, copii, adolescenți și adulți și colaborează în proiecte educaționale naționale și internaționale.
11:00 - 11:30 Pauză de cafea, recreație și conectare
11:30 - 13:30 Analistul tranzacțional între “șoarece de cabinet” și activist social, cu Cristina Pop (CTA-P) și Anca Tiurean (SEFT)
Descriere workshop:
Ca analiști tranzacționali, ținta spre care îi susținem pe clienții noștri să se îndrepte este autonomia, pe care suntem obișnuiți să o evaluăm în context intra- și interpersonal. Dar este această evaluare suficientă?
Noi credem că nu și vă propunem ca împreună să ne extindem perspectiva, luând în considerare modurile în care fiecare dintre noi își dezvoltă propria autonomie în interacțiune cu lumea socială din care face parte.
Pornind de la explorarea câtorva exemple, vom căuta să descoperim unele semnificații profund personale și principii etice la care apelăm pentru a înțelege conceptul de autonomie aplicat în diverse contexte sociale.
Vom exersa identificarea privilegiilor și dezavantajelor sociale care ne influențează propria autonomie și pe cea a clienților noștri, precum și discutarea acestora în moduri OK-OK.
Folosind noțiuni din analiza tranzacțională contextuală (sinele-și-lumea, probleme orizontale și verticale, lumea-suficient-de-bună), vom învăța să ne observăm propria muncă prin prisma factorilor sociali care favorizează sau limitează autonomia – a noastră, a clienților noștri și a celorlalți oameni față de care avem obligații etice, ca profesioniști AT.
Descriere formatori:
Cristina Pop este Analist Tranzacțional Certificat în psihoterapie (CTA-P), cu 10 ani de experiență de muncă în practică privată și 15 ani de experiență de voluntariat în 3 organizații diferite. Este pasionată de folosirea analizei tranzacționale atât în munca sa, cât și în căutările de răspunsuri la întrebări existențiale. Valorizând în egală măsură bunăstarea individuală și cea colectivă, studiază modurile în care acestea se intersectează și explorează căi de a le adresa pe amândouă în viața ei profesională și personală.
Anca-Cornelia Tiurean (SEFT) este psiholog specialist în psihoterapie sistemică de orientare simbolic experiențială și consilier filosofic acreditat prin absolvirea unui program masteral și a programului de formare specifică oferită de Institutul de Practici Filosofice din Paris. Analiza tranzacțională este principala abordare în practica sa profesională. A cunoscut AT în 2004 și an de an a continuat să participe la traininguri în toate domeniile AT – în ultimii doi ani aflându-se în formare și supervizare în AT sistemic la TAWorks Oxford cu un grup internațional avansat condus de Rosemary Napper (TSTA-O,E,C) și Thorsten Geck (TSTA-O). Din 2022 este doctorand în filosofie, cercetând travaliul devenirii personale (askesis) prin dezvoltarea unui stil de viață filosofic, pe care îl consideră echivalent cu a trăi în conformitate cu principiile de bază AT și cu antrenamentul funcționării Adultului Integrat.
11:30 - 13:30 „Tema centrală” sau piatra de încercare a psihoterapeutului. Sinele terapeutului în procesul de lucrul cu clienții, cu Andreea Ionescu (EFT)
Descriere workshop
În procesul terapeutic nu contează doar viața internă a clienților, ci deopotrivă aceea a terapeutului. Terapeutul eficient îmbină latra sa profesională cu aceea personală într-un amestec specific fiecărui client.
Deși terapeuții au fost din cele mai vechi timpuri îndrumați spre terapia personală sau intervențiile familiale, mai recent au fost susținuți să folosească proppriile dificultăți pentru a se conecta și a susține mai empatic clienții în lucrul lor.
Acesta este modelul POTT (”Person-of-the-therapist”), unde „tema centrală” (“personal signature”, Aponte și Kissil, 2016) este reprezentată de provocarea centrală a vieții terapeutului, dureroasă și persistentă, care îl poate bloca sau determina să se transforme cu efort și să devină mai înțelept, mai puternic și mai grijuliu cu viitorii clienți. Este vorba despre sinele nostru profund imperfect și uman.
În cadrul acestui atelier, se va discuta în linii mari modelul POTT și principalele sale caracteristici. Participanții vor lucra practic, individual și în grupuri mici, pentru a elabora propria temă centrală și a o discuta prin prisma impactului asupra muncii personale ca și psihoterapeut.
Andreea Ionescu (EFT) este psiholog și psihoterapeut, cu o experiență de peste 20 de ani de practică privată alături de persoane individuale, cupluri sau familii, dar și în contexte de grup. Având formare în psihoterapie familială sistemică și analiză tranzacțională, Andreea a folosit mereu lentila atașamentului în lucrul terapeutic sau cursurile și atelierele pe care le-a derulat.
Din 2013 deține un doctorat în domeniul psihologiei sănătății, unde a studiat tema transmiterii intergeneraționale a modelelor de atașament, dar și unele intervenții de optimizare a nivelului de siguranță internalizat.
După 14 ani de carieră academică, titular în cadrul Departamentului de Psihologie, din Facultatea de Sociologie și Psihologie (Universitatea de Vest din Timișoara), din 2016 colaborează ca și cadru didactic asociat UVT, predând disciplina de Counselling Skills, în cadrul unui program de Masterat derulat în limba engleză (Philosophical Counselling and Consultancy).
Tot din anul 2016 susține module de predare, dar și de autocunoaștere și dezvoltare personală, în cadrul celei mai vechi școli de formare în Psihoterapie familială sistemică, din Timișoara, din cadrul Institutului de Terapie Familială și Practică Sistemică Areopagus.
Din 2021 a pus bazele unui nou proiect local de sănătate mentală, ca și co-fondator, psihoterapeut și partener în Clinica ReCentre din Timișoara, care și-a deschis oficial porțile în septembrie 2022.
13:30 - 15:00 Pauză de masă
15:00 - 17:00 Identitate personală și identitate profesională, cu Anca Dana David (PTSTA-P)
Descriere workshop:
Analiza tranzacțională consideră ființele umane ca și agenți potențial capabili să aleagă și să se dezvolte în acord cu propria lor voința. Totuși creșterea și dezvoltarea noastră ca ființe umane nu se realizează doar prin atingerea autonomiei ci și prin investițiile noastre emoționale în ceilalți. Compasul moral e o importantă componentă a identității noastre personale și profesionale și el se obține și prin interacțiunea cu ceilalți. Internalizarea unor standarde morale concrete permite trecerea de la percepția hedonista de tipul frica de pedeapsa/dorința de recompensă la o alegere asumată a identității personale care se va reflecta și în identitatea profesionala și în calitatea relațiilor stabilite cu ceilalți.
Anca David (PTSTA-P) este psiholog principal și supervizor în psihologie clinica, formator și supervizor sub supervizare în Analiza tranzactională (PTSTA-P) și analist tranzactional certificat (CTA-P).
Pregatirea sa cuprinde pe lângă psihologie clinică și analiza tranzactională, formare în Psihodrama,Therapeutic spiral model, brainspotting și terapie psihosomatică.
Lucreză de 24 de ani ca psiholog clinician(specializare forensica) și psihoterapeut, stilul de abordare în psihoterapie e o integrare a modelului psihodinamic cu modelul relațional. Crede că realitatea începe de la noi toți și de la încrederea noastră unul în celălalt, astfel încât susține reflectarea împreună și respectul pentru identitatea personală a fiecaruia.
15:00 - 17:00 Învățarea experiențială și stiluri de lucru ale trainerilor AT, cu Cristina Petrescu (PTSTA-P)
Descrierea workshopului:
Învățarea eficientă presupune posesia a patru abilități diferite: abilități de experiență concretă, abilități de observare reflexivă, abilități de conceptualizare abstractă și abilități de experimentare activă. În funcție de predominența acestor abilități sunt identificate 4 stiluri de invățare: convergent (conceptualizare abstractă și experimentare activă), divergent (experiența concretă și observație reflectivă), asimilator (conceptualizare abstractă și observație reflectivă) și acomodator (experiență concretă și experimentare activă). Cele 4 stiluri de invățare necesită 4 stiluri de lucru similare stilurilor de lucru ale trainerilor. Se vor explora și exersa prin exerciții cele 4 etape ale învățării experiențiale și se vor identifica principalele caracteristici ale stilurilor de predare-invățare folosite.
Cristina Petrescu (PTSTA-P) este psiholog principal în psihologie clinică, psihoterapeut principal în Analiză Tranzacțională, formator și supervizor în Analiză Tranzacțională sub supervizare, medic primar Igienă și cadru didactic. Este membră ARAT din anul 2000 când a început formarea în Analiza Tranzacțională. Concomitent cu procesul de dezvoltare personală și formare ca analist tranzacțional certificat a participat activ la procesul de dezvoltare a Asociației și s-a implicat în activitățile de management. Și-a desfășurat activitatea conform specializărilor menționate la Universitatea de Medicină din Timișoara, Cabinetul Medical de Psihiatrie Dr. Novac și în prezent la Petrescu Cristina Cabinet Individual Psihologie. Ca formator în Analiza Tranzactională a organizat și susținut module de formare continuă în AT, a susținut un curs de pregătire predare-învătare-evaluare a cadrelor didactice universitare (medici) la Universitatea de Vest din Timișoara în care a aplicat filozofia, conceptele și practica AT.
15:00 - 17:00 Ce ține de mine ca analist tranzacțional?, cu Anca Tiurean (SEFT)
Descriere workshop:
Când am discutat despre acest titlu cu supervizoarea mea britanică, mi-am dat seama de nuanțele subtile ale sensului în limba română, dezvăluind aspecte interesante din straturile culturale ale mentalităților românești. Expresia „(nu)ține de mine” este una despre responsabilitate personală și este folosită des pentru a comunica: „(nu) te pot ajuta” sau „(nu) trebuie să îți asumi”, etc. „A ține” înseamnă o capacitate de a duce un anumit grad de dificultate, iar „a ține de” evidențiază o legătură. Așadar, după cum titlul sugerează, acest workshop va consta în explorarea rolului și stilului personal de lucru la intersecția mai multor scenarii culturale aparținând mai multor contexte cu care ne aflăm în legătură mai clară sau mai subtilă în această parte de lume în care ne ducem existența și ne exercităm profesia.
Scopul meu este să exersăm împreună a „ține” o conversație curajoasă despre diferențele dintre noi ca oameni, ca practicieni, ca roluri profesionale și să vă las cu câteva noțiuni utile precum intersecționalitate culturală intrapsihică și interpersonală, nivele tranzacționale ale contractării (social, psihologic, existențial), experiențe și expresii ale permisiunii și respectiv ale oprimării sistemice în relații, etc. Haideți să vedem ce ne ajută și ce ne împiedică să fim noi înșine în rolurile personale, profesionale, organizaționale și comunitare în care ne aflăm.
Anca-Cornelia Tiurean (SEFT) este psiholog specialist în psihoterapie sistemică de orientare simbolic experiențială și consilier filosofic acreditat prin absolvirea unui program masteral și a programului de formare specifică oferită de Institutul de Practici Filosofice din Paris. Analiza tranzacțională este principala abordare în practica sa profesională. A cunoscut AT în 2004 și an de an a continuat să participe la traininguri în toate domeniile AT – în ultimii doi ani aflându-se în formare și supervizare în AT sistemic la TAWorks Oxford cu un grup internațional avansat condus de Rosemary Napper (TSTA-O,E,C) și Thorsten Geck (TSTA-O). Din 2022 este doctorand în filosofie, cercetând travaliul devenirii personale (askesis) prin dezvoltarea unui stil de viață filosofic, pe care îl consideră echivalent cu a trăi în conformitate cu principiile de bază AT și cu antrenamentul funcționării Adultului Integrat.
17:00 - 18:00 Închiderea conferinței
După cele două zile pline de workshops în paralel, vă invităm din nou în plen pentru a împărtăși cele mai valoroase concluzii și cele mai semnificative experiențe de învățare. Va fi de asemenea un moment special de recunoaștere și apreciere acordate membrilor ARAT cu realizări deosebite în ce privește activitatea științifică și de dezvoltare a asociației noastre. O prezență numeroasă la acordarea premiilor ARAT, la concluzii, stroke-uri și discursuri de rămas bun se va solda cu un impact mai mare asupra comunității noastre.
ZIUA 4 (Luni, 21 Octombrie, 08:30 – 18:00)
08:30 - 09:00 Sosirea, înregistrarea și conectarea participanților
09:00 - 11:00 Cine sunt eu - cu adevărat?, cu Rosemary Napper (TSTA-O, E, C) (partea 1-a)
Descriere workshop:
Sunt istoria mea? Sunt ceea ce învăț? Sunt slujba mea? Sunt ceea ce spun alții că sunt? Sunt ceea ce port? Sunt un adevărat Analist Tranzacțional?
Acest workshop de o zi va oferi cadre pentru explorarea identității tale profesionale – îți vom revizui rolurile prin prisma teoriei rolurilor a lui Bernd Schmid (EBMA 2006/7) și ne vom concentra pe rolurile tale în Analiza Tranzacțională. Vom asigura un mediu protejat și permisiv pentru a ne evalua reciproc – te rugăm să porți ceea ce îmbraci în mod obișnuit în rolul tău profesional de Analist Tranzacțional.
Vom reflecta asupra orientării noastre în Analiză Tranzacțională: Care este filosofia noastră? Cum se reflectă aceasta în abordarea noastră AT? De ce am ales AT ca domeniu de specializare psihologică? – Și ce aspecte rămân ascunse în urma acestei alegeri?
(*) La acest workshop locurile sunt limitate la 24 de participanți
Rosemary Napper este CTA și TSTA în domeniile Organizații, Educație și Consiliere și își alege ținuta în funcție de rolul său în raport cu rolul clientului. După ce a obținut prima calificare în 1996, și-a dezvoltat continuu poziția și abordarea filosofică și se consideră acum un Analist Tranzacțional Sistemic care lucrează în mod emergent și relațional cu experiențele oamenilor pentru a co-crea noi înțelesuri.riente importante, inca neobservate.tante, inca neobservate.